SEO услуги за климатици

Наскоро на едно събитие сe обсъждаше темата за SEO услугите за ключова дума климатици. Когато разбрахме че няколко умници които са собственици на сайтове за климатиците са превъртяли да дават доста пари за да купуват много линкове за тази ключова, аз ми казах че тези пари те няма да успеят да си ги върнат никога.

Тази година през лятото думичката климатици бе най-конкурентната в България и сео оптимизацията на такива уеб сайтове стана наистина трудна, като и цените в google адуърдс скочиха доста.

Статистиката за най-конкурентни бъларски ключови думи по броя на линковете им за последните два месеца показва това:
най-конкурентните ключови думи на български език.

Картинката отгоре винаги ще показва най-актуалните трудни български ключови думи така че е добре да се гледа непрекъснато за да се следи конкуренцията какво прави. Най-интересното е че инструмента който генерира статистиката е Българска разработка и показва единствената в света статистика за най-трудните ключови думи на английски и на български. Според думите на няклоко анголоезични SEO гурута, статистиката на инструментът за ключови думи е доста вярна и в него присъстват освен и над Хиляда и двеста от най-трудните за Seo оптимизация англоезични ключови фрази.

Когато писах тази статия японските климатици все още бяха на първо място по конкурентност, но сео услугите за тях бяха много изкривени от платени кампании. Да допуснем че през тази зима други ключови думи ще ги изпреварят защото над една определена цена на месец за линкове и за адуърдс просто няма смисъл – бг пазара няма да ти върне толкова пари.

Въпросът е дали същите хора ще потрошат отново толкова (или повече) пари за думата климатици и догодина, когато най-вероятно сайтовете им ще са или паднали надолу защото е скъпо непрекъснато да плащаш за толкова големи количества платени линкове, или ще са баннати защото ползват непозволени техники за оптимизиране.

И дали тогава няма да проумеят че SEO услугите за климатици трябва да се правят не набързо, а малко по-бавно, но ценово ефективно?