SEO оптимизация чрез nofollow

Тук можете да видите интересен експеримент, който показва на пръв поглед, че ефект от nofollow линковете няма. Понеже моето мнение е малко по-различно (но не и непременно правилно), реших да направя собствен експеримент. За целите на експеримента ми са необходими:

 • Ключов израз (3 думи е идеално, по-малко може да е сложно, повече може да е нерелевантно). За предпочитане в туристическата тематика.
 • Сайт, който ще линкваме. Нарочно не искам да е мой. Той не би следвало да е в топ 100 за ключовия израз. За предпочитане на туристическа тематика.
 • Сайтове, от които ще линкваме. Имам достатъчно.

Защо смятам, че проведеният от scoobydoo експеримент може би не е достатъчно коректен? Защото ако един сайт е качествен, той би следвало да получава смесени като тип връзки. Множество nofollow линкове с един и същи анкор, вероятно активира разни спам филтри.

В неговия експеримент също така не са упоменати ключовата дума и броя линкове. При моя, тези фактори ще бъдат заложени първоначално.

Ето и параметрите на експеримента:

 • 4 nofollow линка;
 • Горните ще бъдат държани в продължение на 14 дни;
 • След това ще бъдат добавени още 4 nofollow линка и след още 14 дни ще се прегледа дали има промяна в класирането;
 • Ще бъдат пуснати линкове и от 4 акаунта в Twitter;
 • След още 14 дни ще бъдат добавени и 2 dofollow линка;
 • След още 14 дни ще бъдат обобщени резултатите;

Ще видим какви ще са резултатите.

Ако имате предложения за страница и анкор текст, ще се радвам да ги споделите в коментарите!

Допълнение: ОК, експеримента ще бъде към следната страница statiiki.com/c.php?i=10 с анкор „почивка на море“.

3 мнения по „SEO оптимизация чрез nofollow

 1. Pingback: Малък Nofollow експеримент :)

 2. Здрасти Иво! Подкрепям инициативата ти да проведеш този експеримент, още повече с възможността за включване на външни участници! С удоволствие бих се включил, но за съжаление не разполагам със сайт на желаната тематика (като изключим един домейн _velingrad24.com, на който обаче има две статии на тема озеленяване…).

  Исках да попитам, ако се напишат 3 статии на един и същ домейн, с еднакъв брой повторения на ключовата дума, за която няма резултати (пример:domain.com/статия-1, domain.com/статия-2 и domain.com/статия-3), и към първата се пускат само nofollow линкове, към втората по равно nofollow и dofollow, а към третата само dofollow, ще може ли да се отчетат резултати от крайното класиране на страниците за оптимизираната ключова дума?

  • Вече намерихме домейн за тестовете.

   Иначе за дадения пример не мисля, че е релевантно да се прави сравнение с три страници на един домейн, защото рано или късно търсачката ще си избере просто една от статията и ще я сложи отпред за сметка на другите.

Вашият коментар