Микроформатите стават единни за търсачките

След SEO конференция 2011 на която говорих в рамките на 40 минути за микроформатите и тяхната нарастваща роля за търсачките, темата се радваше на изключителен интерес от страна на присъствалите и за момента, сякаш няма негативно мнение за презентацията ми. Което ме радва разбира се.

По време на презентацията, нееднократно казвах, че микроформатите ще имат все по-голямо значение за търсачките, както и моят предпочитан метод за имплементация: Microdata. Избрах темата за презентацията, защото наистина виждах и продължавам да виждам бъдещето в микроформатите.

Днес обаче, в уебмастър блога на Google, излезе ето тази статия. Google, Yahoo и Bing въвеждат единен стандарт за микроформатите, като този стандарт е… Microdata. Microformats и RDFa постепенно ще отпаднат, но за сметка на това Microdata ще се поддържа и от Yahoo и от Bing (ако вече не са едно и също). Честно казано се изненадах доста, оказах се SEO пророк, без да искам.

Все повече видове микроформати ще се поддържат от трите търсачки, а най-добрата новина е, че имплементацията е една и съща и за трите.

Добрата новина

Добрата новина е, че няма да се налага да правите гимнастики за всяка търсачка. Добрата новина е и изключително подробната документация. Добрата новина е и в новите формати.

Лошата новина

Ако вече ползвате микроформати чрез RDFa или Microformats, ще се наложи да преработите кода си. Не се знае какъв би бил ефекта от това.

Поддържани формати с примери

Функционалности за микроформати за CMS-и и за онлайн магазини

90% от Функционалностите за rich snippets и микроформати за по-популярните CMS и онлайн магазини в света са…….. изработени от Българска фирма: 3D Уеб дизайн. Ето няколко от техните плъгини:

 • За Joomla: Joomla Microformats. Това плъгинче има интеграция с Всички най-популярни компоненти за джумла така че на практика с един плъгин имате микроформати навсякъде в джумла. Поддържат се всички версии на Joomla!
 • За Oscommerce: Oscommerce Microformats. Поддържа всички версии на Oscommerce.
 • За Zen Cart: Zen Cart Microformats. Поддържа всички версии на Zen Cart.

Примери за поддържани микроформати:

Особено интересен е формата за агрегирана оферта, тъй като той дава възможност на Price Comparators сайтовете да показват разширена информация за множество оферти от различни сайтове.

Поддържат се и редица други формати, можете да разгледате пълния списък от тук.

9 мнения по „Микроформатите стават единни за търсачките

 1. Преди да помислим за въвеждането им по сайтовете, трябва да се прецени за какво ще се използва тази информация. Нищо чудно да видим в един бъдещ серп групирани резултати по видове сайтове, както и филтри достъпни за потребителя, за премахване на част от тях.

 2. Определено е напълно възможно да доведат до допълнителни филтри, но за да се стигне до там, според мен трябва да има критична маса сайтове, които ползват микроформатите.

 3. Гугъл от 1 десетилетие прави едно и също – предлага иновации и подобрени услуги безплатно, като в замяна иска лични/професионални/сайтови данни. Струва си да се опита това с микродата, скоро ще го пробвам и ако има резултат ще споделя.

 4. Замисляйки се, смятам, че Тихомир е прав и то най-вече, защото микроформатите подобряват класиранията и CTR по long-tail, което определено означава екстра филтрации… но, ако след една година, в топ10 тук например, няма нито един резултат без микроформати… човек няма много избор:
  http://www.google.bg/search?q=hotel+hilton+madrid

 5. Иво, мислиш ли че нашия плъгин за джумла с поддръжка на всички видове микроформати в сегашния си вид има нужда от преработка? Честно казано, не разбрах какви ще се тия промени по microformats и доколкото разбирам промени няма да има само в Microdata?

 6. Pingback: SEO конференция 2011 | SEO оптимизация СЕО за търсачки и SEO услуги

Вашият коментар